Závady loni na tržištích odhalilo 71 procent kontrol

19.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. února (ČTK) - Většina stánkových prodejců stále nedodržuje zákony. Česká obchodní inspekce (ČOI) loni provedla bezmála 5000 kontrol stánků, přičemž různé nedostatky odhalila v 71 procentech z nich. U kamenných obchodů loni nedopadlo dobře 30 procent kontrol. ČOI loni stánkářům rozdala pokuty za bezmála dva miliony korun.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že na stánkové prodejce bylo v loňském roce zaměřeno 4916 kontrol a inspektoři nedostatky zjistili v 3479 případech. O rok dříve ČOI provedla ve stáncích 6146 kontrol a závad bylo 4225. Podle Fléglové se procento zjištěných nedostatků ve stáncích již několik let pohybuje kolem 70 procent. Nejvyšší bylo v roce 2001, kdy závady odhalilo 80 procent kontrol stánků.

ČOI v loňském roce uložila stánkovým prodejcům 1965 blokových pokut v celkové výši 1,8 milionu korun. V roce 2004 bylo pokut 2214 a jejich výše činila zhruba dva miliony korun.

Stánkoví prodejci mají také velký podíl na zboží, které nesplňuje podmínky pro uvedení na trh. ČOI loni odhalila závadné zboží v celkové hodnotě 869,6 milionu korun, z toho na stánky připadlo 574 milionu korun.

Zpřísnit podmínky pro stánkový prodej má novela zákona o ochraně spotřebitele, kterou nedávno schválila Poslanecká sněmovna. Zákon počítá s tím, že provozovatelé tržnic zřejmě budou muset vést evidenci údajů o obchodnících, kteří na tržištích nabízejí zboží. Stánky na tržnicích by měly být napříště označeny identifikačními údaji o prodávajících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK