SZPI: Džemy v obchodech jsou často špatně označeny

19.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 19. února (ČTK) - Nesprávné označení letos nejčastěji zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole jednodruhových džemů a marmelád v obchodech. Především u výrobců a dodavatelů odebrala 13 vzorků, z nichž šest nevyhovělo příslušným předpisům, a v některých případech zjistila více chyb u stejných výrobků. Řekla to mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Inspektoři se zaměřili na zdravotní nezávadnost džemů, dále na ověření předepsaného minimálního podílu ovocné složky, jakost a správné označování. Některé vzorky měly přitom na obalu větší množství ovoce, než výrobek skutečně obsahoval. Jeden z džemů byl klamavě označený, protože údaje na etiketách vzbuzovaly mylný dojem, že jde o výrobek výhradně z meruněk. Ve složení však byl uveden skutečný, pouze pětinový obsah.

"V dalších případech chyběla na obalu informace o přítomnosti dalšího druhu ovoce nebo označení země původu," dodala mluvčí.

České i evropské předpisy připouštějí, aby se při výrobě džemů používala kyselina sorbová. Je to však možné jen tehdy, pokud mají výrobky snížený obsah cukru. Dva jahodové džemy z Řecka SZPI ohodnotila jako závadné, protože kyselinu sorbovou obsahovaly, aniž se jednalo o výrobky se sníženým množstvím cukru.

Výsledky kontroly podle mluvčí opět potvrdily, že výrobci jednodruhových džemů a marmelád mají stále problémy se správným označováním svých výrobků. Spotřebitel tak dostává chybné údaje o tom, co nakupuje. Inspekce proto bude podobně zaměřené kontroly opakovat i v letošním roce, uzavřela Kolejková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK