Japonské akcie uzavřely na čtyřtýdenním minimu

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 20. února (ČTK) - Japonské akcie prudce oslabily kvůli obavám ohledně prodejů ze strany zahraničních investorů. Hlavní index Nikkei se snížil o 1,75 procenta na 15.437,93 bodu, takže poprvé za čtyři týdny uzavřel pod hranicí 15.500 bodů.

Analytik Takaši Ušio z makléřské společnosti Marusan Securities uvedl, že zahraniční investoři zřejmě přesouvají finanční prostředky z Japonska, a to zčásti kvůli oživení na akciových trzích ve Spojených státech. "Americké akcie jsou nyní na mnohaletých maximech, takže mám pocit, že se světové peníze začínají přesunovat z Japonska do Spojených států," řekl Ušio.

Elektronický a zábavní gigant Sony klesl o 3,6 procenta poté, co investiční banka Merrill Lynch doporučila prodej jeho akcií. Firma Sony dnes oznámila, že uvedení její nové herní konzoly PlayStation 3 na trh by se mohlo opozdit v případě, že nebudou brzy stanoveny normy pro některé technologie, jež přístroj využívá.

Společnost Mitsubishi UFJ Financial Group, která je podle aktiv největší bankou na světě, oslabila o 4,3 procenta kvůli snížení odhadu zisku. Menší konkurent Mizuho Financial Group klesl o 3,1 procenta.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči euru. Navázal tak na páteční propad, za nímž stála zpráva o překvapivém poklesu spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Podle obchodníků však americkou měnu nadále podporuje očekávání dalšího růstu úrokových sazeb v USA.

V závěru tokijského obchodování euro vůči dolaru posílilo na 1,1965 USD z 1,1940 USD v pátek večer v New Yorku. K japonskému jenu však dolar stoupl na 118,15 JPY z předchozích 118,05 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK