Počet obchodníků s cennými papíry se loni zdvojnásobil na 382

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. února (ČTK) - Počet obchodníků s cennými papíry se loni na domácím kapitálovém trhu zdvojnásobil na celkových 382. Takřka dvě stovky nových společností přibyly na základě jednotné evropské licence ze zemí EU. Stavy domácích brokerů se naopak snížily o dalších šest. Vyplývá to ze statistiky Komise pro cenné papíry, kterou má ČTK k dispozici.

V tuzemsku tak na konci loňského prosince bylo 330 zahraničních a 52 domácích makléřských firem. Velký nárůst počtu poskytovatelů investičních služeb byl dobrou zprávou především pro zájemce o investování. "Zvýšení konkurence bude ku prospěchu domácím zákazníkům," uvedl předseda představenstva Asociace pro kapitálový trh Martin Fuchs.

Fuchs přitom neměl obavu, že by cizí firmy mohly postupně hrát na trhu rozhodující úlohu. "Strach o přežití domácích obchodníků rozhodně nemám. Domácí bankovní obchodníci mají slušnou klientskou základnu a ti nebankovní úspěšně nacházejí mezery na trhu," vysvětloval.

Stovky nových registrací zahraničních obchodníků souvisí se vstupem Česka do EU. Každý držitel licence pro obchodování cenných papírů v jedné zemi EU může jednoduše vstoupit na trh každého jiného unijního státu. Podle odhadů ale velká část zahraničních firem v ČR zatím aktivně nepodniká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK