Slovensko chce sloučit výběr daní a odvodů, ČR o tom uvažuje

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA/PRAHA 20. února (zpravodaj ČTK) - Slovenské daňové úřady, které jsou obdobou českých finančních úřadů, by mohly od roku 2009 vybírat vedle daní povinné sociální odvody. Vyplývá to z analýzy ministerstev financí, sociálních věcí a zdravotnictví, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí Slovenska. O podobném kroku uvažuje i české ministerstvo financí.

Od sjednocení výběru daní a odvodů pod jednu střechu si slovenské úřady slibují mimo jiné lepší vymáhání pohledávek od dlužníků. Definitivní rozhodnutí však přijme až příští vláda, která vzejde z červnových předčasných parlamentních voleb.

O podobném kroku se uvažuje i v Česku, potvrdil mluvčí Jaroslav Růžek z tiskového oddělení českého ministerstva financí. Konkrétní rozhodnutí však podobně jako na Slovensku zatím nebylo přijato.

Daň z příjmů na Slovensku nyní vybírají daňové úřady. Povinné sociální odvody platí podnikatelé a firmy Sociální pojišťovně a zdravotní odvody zdravotním pojišťovnám. "Takový komplikovaný systém nemá mnoho výhod, naopak přináší zbytečné administrativní náklady pro všechny zúčastněné strany," píše se v materiálu.

Vedle přesunu výběru povinných sociálních odvodů na daňové úřady by se současně měly sjednotit nebo přiblížit vyměřovací základy, z nichž se daně a odvody počítají. "Cílem bude zjednodušení systému, které však nezvýší odvodové zatížení," zdůraznilo ministerstvo financí. Sociální dávky by však nadále vyplácela Sociální pojišťovna. Analýza se podrobně nezabývá zdravotními odvody, které vybírají zdravotní pojišťovny.

Vláda má také zvážit, zda by povinné odvody platil jen zaměstnanec a nikoliv také zaměstnavatel. V současnosti totiž část odvodů za pracovníka platí jeho firma, což zvyšuje mzdové náklady podniků. V případě změny v placení odvodů by však zaměstnavatel musel zvýšit platy tak, aby se čistá mzda pracovníků nesnížila. "Tato změna bude z pohledu zaměstnance i zaměstnavatele neutrální, ale celý systém se stane jednodušším a transparentnějším," tvrdí ministerstvo.

Kromě rozsáhlé změny legislativy si sjednocení výběru daní a odvodů podle analýzy vyžádá také úpravu informačních systémů daňových úřadů a Sociální pojišťovny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK