Koruna stála na 28,42 Kč/EUR a 23,79 Kč/USD, trh čeká na ČNB

20.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 20. února (ČTK) - Česká měna se po ranním poklesu o sedm haléřů na 28,42 Kč/EUR uklidnila a po zbytek dne se od této hodnoty výrazněji neodklonila. Vůči dolaru stála koruna bez většího pohybu na 23,79 Kč/USD. Na trhu se neobjevily žádné důležité informace; investoři čekají na čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Domácí měna postrádala jakékoliv nové kurzotvorné informace. V regionu nebyla situace nijak výrazně odlišná, a ne jinak tomu bude i v průběhu následujících dní, když v kalendáři nejsou naplánovány téměř žádné významnější události," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

ČNB bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení úrokových sazeb a výsledek hlasování je podle ekonomů značně nejistý. Většina analytiků stále očekává ponechání sazeb beze změny. Objevují se však i názory, že by centrální bankéři mohli kvůli silné koruně sazby snížit o čtvrt bodu na 1,75 procenta.

Jedinou zajímavější dnešní zprávou byla informace o tom, že viceguvernér ČNB Miroslav Singer se zasedání nezúčastní kvůli služební cestě do Evropské centrální banky. Singer přitom patřil k těm centrálním bankéřům, kteří se nedávno vyjádřili proti silné koruně. "Můžeme se tak domnívat, že kvůli neúčasti Singra na jednání bude o jeden hlas méně ve prospěch uvolňování měnové politiky, což by zvýšilo pravděpodobnost, že ČNB nechá na únorovém zasedání úrokové sazby nezměněné," podotkl Frayer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK