Tokijská burza získala tři procenta, nejvíce za tři týdny

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 21. února (ČTK) - Akcie na tokijské burze výrazně oživily a jejich hlavní index stoupl o tři procenta, nejvíce za poslední tři týdny. Přispěly k tomu zejména akcie realitních firem po zprávách o růstu cen nájemného v Tokiu. Na devizovém trhu zůstal dolar v dosavadních rozpětích a trh čeká na zveřejnění zápisu z posledního zasedání centrální banky USA.

Hlavní index Nikkei v závěru stoupl o 2,96 procenta na 15.894,94 bodu a smazal pondělní propad o 1,75 procenta. Dnešní růst byl nejvyšší od 27. ledna.

Zprávy signalizující zvyšování nájmů v centrálním Tokiu zvedly akcie realitních firem jako Sumitomo Realty & Development. Realitní trh v Japonsku byl dlouhá léta pod tlakem deflace.

Rostly také akcie internetové skupiny Softbank a maloobchodní firmy Fast Retailing, která směřuje na newyorský Manhattan. Investory rovněž povzbudilo, že zahraniční makléři zadali před začátkem obchodování více nákupních příkazů než prodejních poprvé za téměř dva týdny.

Na devizovém trhu dolar mírně zpevnil, pohyboval se však v úzkém pásmu. Trh čeká na to, zda zápis z poslední schůzky měnového výboru Federálního rezervního systému podpoří předpoklady o dalším zvyšování úrokových sazeb.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru posílil na 1,1922 USD z pondělního závěru v USA na 1,1944 USD. K jenu stoupl na 118,53 JPY z předchozích 118,22. Euro k jenu zpevnilo na 141,33 JPY z pondělních 141,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK