Koruna je klidná na 28,44 Kč/EUR, k dolaru mírně oslabila

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. února (ČTK) - Obchodování s českou měnou zůstává i nadále klidné. Investoři čekají na čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB, která bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb. Vůči euru je koruna klidná na 28,44 Kč/EUR. K dolaru mírně oslabila na 23,87 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

ČNB bude ve čtvrtek rozhodovat o nastavení úrokových sazeb a výsledek hlasování je podle ekonomů značně nejistý. Většina analytiků stále očekává ponechání sazeb beze změny. Objevují se však i názory, že by centrální bankéři mohli kvůli silné koruně sazby snížit o čtvrt bodu na 1,75 procenta.

Podle Luboše Mokráše z České spořitelny celou situaci ještě zkomplikovala služební cesta viceguvernéra Miroslava Singera, který byl považován za stoupence snížení úrokových sazeb. Pomyslným jazýčkem na vahách tak prý zřejmě bude guvernér Zdeněk Tůma.

Koruna by měla pokračovat v klidném obchodování i po zbytek dne a ve středu. Do zasedání ČNB se nečekají ani žádné události v ekonomice, které by byly pro trh důležité.

O úrokových sazbách bude na konci měsíce jednat i slovenská centrální banka. Podle viceguvernéra Martina Barta je Slovensko blízko utažení měnové politiky. Podle jeho názoru bude potřeba zpřísnit měnové podmínky, aby silný růst nevyvolal inflační tlaky. Slovenská koruna na jeho prohlášení reagovala posílením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK