Němeček: Případné zvýšení cen plynu ve 2. čtvrtletí bude mírné

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. února (ČTK) - Případné zvýšení cen plynu ve 2. čtvrtletí letošního roku bude podle místopředsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslava Němečka jen mírné, protože lednové zdražení plynu vytvořilo jeho distributorům dobré výnosy. ERÚ by měl ceny plynu na 2. letošní čtvrtletí oficiálně oznámit 1. března.

"Ceny (plynu) stanovené pro první čtvrtletí generují výrazný nadvýnos a tento nadvýnos bude rozpouštěn v dalším období letošního roku," řekl dnes Němeček na energetickém kongresu v Praze. "Pokud k pohybu (ceny plynu ve 2. čtvrtletí) dojde, tak bude nevýznamný," uvedl.

Dodal, že ERÚ nyní zváží, zda ceny plynu mírně zvýšit od začátku dubna a v létě je nechat nezměněné, anebo je upravit až ve třetím čtvrtletí. "Je to v tuto chvíli věštění z křišťálové koule o tom, jak výhodněji rozložit očekávaný nadvýnos s predikcí dalšího vývoje (nákladů na nákup plynu)," prohlásil Němeček.

Ceny plynu se v Česku zvýšily naposledy na začátku ledna, kdy vzrostly v průměru o 4,8 procenta. Nejvyšší nárůst, v průměru o devět procent, nastal v jižních Čechách. V závislosti na spotřebě plynu tak domácnosti zaplatí měsíčně až o stovky korun víc. Hlavním důvodem byl růst nákupních cen plynu od zahraničních dodavatelů. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostly světové ceny plynu v lednu meziročně o téměř polovinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK