Podle Zemědělského svazu farmářům loni klesl zisk o polovinu

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VĚTRNÝ JENÍKOV (Žďársko) 21. února (ČTK) - Podle odhadu Zemědělského svazu loni zemědělci vydělali kolem 4,5 miliardy korun, což je v porovnání s předchozím rokem o 4,1 miliardy Kč méně. Na ziskovosti se podílely především vyšší podpory a úspory v nákladech, protože tržby za rozhodující komodity meziročně klesly o 13,5 procenta na 71,9 miliardy. Na zasedání výboru svazu ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku to řekl předseda Miroslav Jirovský.

Z šetření, které svaz provedl u 543 podniků s výměrou 907.000 hektarů, se zisk na jeden hektar zemědělské půdy loni pohyboval kolem 1280 korun. O rok dříve zemědělci vydělali 2456 korun. Kladný výsledek vždy vykázaly všechny kraje. Nejúspěšnější byli farmáři na Pardubicku, kteří z hektaru získali 2660 korun, naopak v Moravskoslezském kraji zisk činil jen 125 korun. Zemědělci na Vysočině vydělali necelých 1500 korun.

Podpory a dotace se loni zvýšily o 12 procent na 25,3 miliardy korun. "V průměru již představují 26 procent příjmů zemědělců a z části pokryly pokles cen za zemědělskou produkci," konstatoval Jirovský. Před vstupem do EU byly farmy zpravidla ve ztrátě, s výjimkou let 2000 a 2001. Po vstupu měly kladný výsledek hospodaření. "Přesto pociťujeme, že finanční potíže v zemědělství přetrvávají," podotkl Jirovský.

Kvůli poklesu tržeb a posunutí výplat rozhodujících dotací asi o osm měsíců se výrazně zhoršila platební schopnost podniků, uvedl. Loňská zemědělská produkce ve stálých cenách byla nejnižší za posledních 15 let. Projevilo se zejména omezování chovu hospodářských zvířat - zatímco rostlinná výroba se za poslední desetiletí výrazněji neměnila, živočišná produkce klesla o 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK