Stanice Parama Trysk se letos přejmenují na Benzinu

21.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. února (ČTK) - Celkem 19 čerpacích stanic Paramo Trysk, které se staly součástí sítě Benzina, se v letošním roce přejmenují na Benzinu. Firma chystá do modernizace sítě čerpacích stanic letos investovat zhruba 300 milionů korun. V rozhovoru pro ČTK to řekl šéf Unipetrolu Marek Mroczkowski.

Cílem modernizace čerpacích stanic je zvýšit kvalitu služeb i nabízeného zboží. Benzina po získání sítě Paramo Trysk, za kterou zaplatila 252 milionů korun, letos rozšířila počet čerpacích stanic na 327. Zvětšila tím odstup od největšího konkurenta OMV, který vlastní 216 pump.

Zhruba 100 čerpacích stanic Benziny by však měl získat americký koncern ConocoPhillips, který se na koupi dohodl ještě před privatizací Unipetrolu s jeho nynějším vlastníkem, polskou skupinou PKN Orlen. V tuto chvíli však není jisté, zda se tato transakce uskuteční. Podle současného vedení PKN Orlen totiž jde o nevýhodné smlouvy, které jsou navíc v rozporu se strategií firmy.

Paramo Trysk je dceřinou firmou společnosti Paramo, které spolu s Benzinou patří do skupiny Unipetrol. Důvodem převodu čerpacích stanic byla snaha o efektivnější obchodování s pohonnými hmotami.

Benzina vykázala loni do září ztrátu 362,5 milionu korun. Ztrátové bylo rovněž Paramo, které prodělalo 153,1 milionu. Výsledky za celý loňský rok zveřejní Unipetrol příští týden. Ztráta u Benziny se podle dřívějšího vyjádření analytiků dala kvůli ostré konkurenci na trhu čekat.

Podle údajů České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu bylo na českém trhu loni v pololetí přes 2160 čerpacích stanic. Zahraniční společnosti vlastní zhruba 580 pump, což je přibližně čtvrtina z celkového počtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK