Bankrotujících firem v Česku rychle ubývá, píše Právo

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Počet bankrotujících společností se za posledních pět let snížil téměř o polovinu. Zatímco v roce 2001 v úpadku skončilo na 2500 firem, loni jich bylo jen 1380, informuje Právo s odvoláním na studii úvěrové pojišťovny Euler Hermes. Letos by podle odhadů pojišťovny měl počet bankrotujících podniků klesnout o dalších pět procent na zhruba 1330.

"Především díky silnému ekonomickému růstu lze v ČR očekávat snižování bankrot zejména v letošním roce a možná i v tom následujícím," řekl Právu generální ředitel pojišťovny Euler Hermes Čescob Július Kudla.

Do zvýšené odolnosti domácích firem se podle něj pozitivně promítlo i členství země v Evropské unii, dodatečná rezerva ve veřejných financích vytvořená zlepšeným výběrem daní, akcelarace spotřeby díky růstu mezd a některých sociálních dávek a také rekordní příliv zahraničních investic.

Nový konkurzní zákon však podle Kudly trend zřejmě změní. Ředitel pojišťovny soudí, že efektivnější a podstatně rychlejší systém konkurzů budou chtít věřitelé více využívat a následně tím stoupne počet firem, které nakonec zbankrotují.

Počet konkurzů v ČR je ve srovnání se západní Evropou stále velmi nízký, například v Belgii je jich každoročně kolem 8000, dodává Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK