Americké akcie v úterý oslabily, trh se obává růstu sazeb

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 22. února (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úterý snižovaly a v jejich poklesu se projevily obavy trhu z dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA. Dolů zamířily hlavně akcie firem zabývajících se výrobou mikročipů, zpevňovaly ale ropné podniky. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru.

Dow Jonesův index oslabil o 46,26 bodu a den zakončil nižší o 0,42 procenta na 11.069,06 bodu. Podobně širší index S&P 500 klesl o 0,33 procenta na 1283,03 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,87 procenta na 2262,49 bodu.

Cena ropy se zvýšila o další dolar, což pomohlo k růstu akciím ropných společností. V takové situaci ale většinou klesají akcie většiny dalších firem, protože drahá ropa podnikům zvyšuje náklady a vede k poklesu výdajů spotřebitelů. Barel americké ropy se prodává za více než 61 dolarů.

Na index Nasdaq měly negativní vliv akcie výrobců polovodičů, které doplatily na zprávu finančního ústavu Citigroup. Ten snížil nákupní doporučení k celému sektoru, takže nejvíce oslabily akcie firem jako je Applied Materials.

"Když si dobře nevedou akcie polovodičových firem, nevede si dobře ani trh Nasdaq. Část peněz, které směřují do růstových odvětví, se proto odklání," řekl analytik Barry Hyman z makléřské společnosti Ehrenkrantz, King, Nussbaum. Citigroup navíc vyřadila akcie Applied Materials ze seznamu doporučených titulů.

V úterý večer byl zveřejněn zápis z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky. Bankéři v něm uvedli, že úrokové sazby jsou "tam, kde je třeba", a že další zvyšování bude záviset na statistice. V podstatě se tak potvrdilo očekávání dalšího zvyšování úroků, protože statistika nyní ukazuje na další silný růst v mnoha odvětvích ekonomiky.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1909 USD a zpevnil tak z předchozích 1,1942 USD, kde byl v pondělí. Na paritě s japonským jenem vystoupil na 118,72 ze 118,22 JPY, a rovněž euro vůči jenu se dostalo na 141,44 z předchozího kurzu na 141,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK