Koruna kvůli obavám z ČNB dále oslabila na 28,56 Kč/EUR

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Česká měna pokračuje v mírném oslabování a dostala se již na 28,56 Kč/EUR. Důvodem jsou obavy investorů, že Česká národní banka ve čtvrtek sníží úrokové sazby. Naopak na zprávu, že automobilka Hyundai vedle ČR stále jedná i s Maďarskem, koruna nereagovala. Vůči dolaru koruna oslabila na 24 Kč/USD, vyplývá z informací Patria Online.

Oslabování koruny přišlo již minulý týden. Zpět na silnější hodnoty ji však dostal premiér Jiří Paroubek výrokem, že by kurz měny při přechodu na euro v roce 2010 mohl být 25 Kč/EUR. "Kurz se tak (současným) oslabováním již pomalu blížím úrovním, na jakých byl před osudným výrokem premiéra," řekla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

Analytik ČSOB Jan Bureš po zbytek dne nečeká žádné výrazné pohyby kurzu. Koruna prý bude čekat na čtvrteční bankovní radu ČNB a neměla by oslabit přes 28,60 Kč/EUR.

Trh od centrální banky očekává těsné rozhodnutí ponechat sazby beze změny. Šance na snížení sazeb jsou však podle analytiků rovněž značné, a to právě kvůli příliš silné koruně. Nižší úroky by pro korunu znamenaly nižší atraktivitu a oslabení.

Podle Šichtařové by koruna bez ohledu na informace z ekonomiky měla do měsíce oslabit zhruba na 29 Kč/EUR. Důvodem bude odliv spekulativního kapitálu, který korunu vynesl na současný nadhodnocený kurz. Od druhého čtvrtletí by však mělo přijít opět posilování a do konce roku by koruna mohla zpevnit až na nové maximum 27,90 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK