Polovina jablek v ČR je z dovozu, slevové akce v obchodech nejsou

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HOLOVOUSY (Jičínsko) 22. února (ČTK) - Zhruba polovina jablek na pultech českých obchodů je nyní z dovozu, zatímco v minulých letech to byla přibližně třetina. Důvodem je loňská mimořádně slabá úroda, kvůli níž jsou zásoby ve skladech českých pěstitelů meziročně asi o třetinu nižší. Protože je jablek méně, z obchodů téměř zmizely různé slevové akce, v nichž se kilogram jablek prodával za méně než 10 korun. Řekl to tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Hlavní část dovážených jablek je z Polska. "Na rozdíl od minulých let nejsou ceny jablek z Polska výrazně pod cenou českých producentů. I to je důvod, proč slevové akce zmizely," řekl Ludvík. Vedle Polska jsou hlavními importéry jablek Itálie, Nizozemsko a Belgie.

Česká jablka, jejichž zásoba k začátku února činila asi 23.000 tun, by se podle Ludvíka měla postupně doprodávat do května. "Prakticky až do konce prodejní sezony by tak česká jablka měla vyvažovat vyšší ceny jablek z dovozu," řekl. Nyní se jablka v závislosti na kvalitě a odrůdě v obchodech prodávají od 15 do 22 korun za kilogram.

Farmáři dostávají od obchodníků od osmi do 14 korun za kilogram, což je proti loňsku asi o jednu korunu více. "Tento nárůst ceny však neodpovídá nižší zásobě a ztráty ovocnářů z nižší úrody zdaleka nevyrovná," řekl Ludvík. Loňská úroda jablek kvůli jarním mrazům klesla o 15 procent na 138.440 tun. Současně šlo o nejnižší úrodu za posledních sedm let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK