Prokopovič:Slovenská vláda zastaví privatizaci, neprodá železnice

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 22. února (zpravodaj ČTK) - Slovenská vláda potvrdila, že do červnových parlamentních voleb už nepřijme žádné privatizační rozhodnutí. Stejný postup kabinet doporučil i Fondu národního majetku. Rozhodnutí podle ministra dopravy Pavla Prokopoviče znamená, že nynější vláda nestihne dokončit prodej nákladního železničního dopravce ZSSK Cargo. Investora patrně nezískají ani další podniky. Původně měla vláda zastavit privatizaci od dubna.

"Privatizační komise spolu s poradcem mi předložili návrh (na investora pro ZSSK Cargo). Já ho vládě nepředkládám, protože nebudeme přijímat žádná privatizační rozhodnutí," řekl dnes novinářům Prokopovič.

Oddálení prodeje ZSSK Cargo podle něj způsobí firmě přímé škody několik stovek milionů korun. "Rozhodně to bude mít velmi negativní vliv na další chod ZSSK Cargo," zdůraznil ministr. Největší škodou je to, že ostatní konkurenční firmy měly možnost nahlédnout do obchodních plánů ZSSK Cargo, do její cenotvorby či obchodních záměrů slovenského dopravce, dodal.

Podle doporučení výběrové komise měl ZSSK Cargo získat rakouský dopravce Rail Cargo Austria spolu s finanční skupinou J&T Finance Group.

Proti tomu, aby současná vláda pokračovala v privatizaci, se nedávno postavila opozice. V případě porušení této podmínky chtěla podat návrh na odvolání menšinové vlády.

Stát do voleb tak vedle železničního dopravce rovněž zřejmě nestihne dokončit ani původně plánovaný prodej podílů v regionálních distributorech elektřiny, teplárnách či získat investora pro bratislavskou burzu cenných papírů.

Původně chtěla vláda přijímat privatizační rozhodnutí do konce března. Následně však v zemi kvůli rozpadu vládní koalice propukla politická krize. Premiér Mikuláš Dzurinda tehdy přislíbil, že vláda zastaví privatizaci v případě předčasných voleb o něco dříve. Parlament následně rozhodl, že Slováci přistoupí k volebním urnám už v polovině června, tedy tři měsíce před řádným termínem voleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK