Bulharsko pozvalo ČEZ k jednání o privatizaci elektrárny ve Varně

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SOFIA 22. února (ČTK) - Bulharsko oficiálně přizvalo společnost ČEZ k jednání o prodeji tepelné elektrárny ve Varně. ČEZ bude mít na podpis dohody 60 dní, řekla agentuře Reuters mluvčí bulharské privatizační agentury Veneta Načevová.

Bulharsko se obrátilo na český podnik poté, co vítěz tendru na Varnu, ruská společnost Unified Energy System (UES), ze soutěže letos v lednu odstoupil. ČEZ v soutěži předložil druhou nejlepší nabídku.

Ruská UES loni nabídla nejvíce za elektrárny v bulharské Ruse i za elektrárnu ve Varně. Antimonopolní úřad však zakázal koupit oba podniky jednou firmou a UES se zaměřila na Varnu, za kterou byla ochotna zaplatit zhruba 579 milionů eur. Nakonec ale odstoupila a nyní je řada na ČEZ, která za Varnu nabídla 285,2 milionu eur.

ČEZ chtěla původně koupit i energetický zdroj v Ruse. Privatizaci této elektrárny ale bulharské úřady letos v únoru zrušily a chtějí vypsat nový tendr.

Elektrárna ve Varně je druhým největším výrobcem elektřiny v Bulharsku. Kromě společností UES a ČEZ měly o tuto elektrárnu zájem také italský Enel a řecká společnost Public Power.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK