Vláda schválila zprávu Mze, biopaliva přijdou stát na miliardy

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Vláda schválila zprávu ministerstva zemědělství o programu biopaliv, z níž mimo jiné plyne, že podpora biopaliv úlevou na spotřební dani by měla přijít státní rozpočet řádově na miliardy korun ročně. Plošné přidávání biopaliv do pohonných hmot má začít v roce 2007. Sdělila to Monika Klapková z tiskového odboru vlády.

Pokud se za rok v tuzemsku spotřebuje 200.000 tun metylesteru řepkového oleje (MEŘO), přidávaného do nafty, a dva miliony hektolitrů biolihu, přimíchávaného do benzinů, dosáhne podle zprávy podpora 4,6 miliardy korun. Podle ministerstva zemědělství bez ní biopaliva nejsou konkurenceschopná. Vratka spotřební daně. má činit 11,84 koruny na litr biolihu a 9,95 koruny na litr MEŘO.

Biolih se zatím v pohonných hmotách v tuzemsku nevyužívá. Pro MEŘO, jež má již několikaletou historii, je v současnosti určena zvláštní podpora obnovená v loňském roce. Jeho domácí produkce byla loni podle Sdružení pro výrobu bionafty rekordní - asi 120.000 tun. Z toho ale drtivá většina, asi 116.000 tun, skončila v zahraničí. Podle odborníků bylo zádrhelem to, že podpora byla po vstupu do EU na více než rok přerušena a navíc byla původně schválena jen do konce loňska.

Česko zatím v zavádění biopaliv neplní cíle, které si stanovilo. Podobně je na tom ale Evropská unie jako celek. Výrazným posunem vpřed by mělo být podle MZe plošné přimíchávání od roku 2007.

Program podpory biopaliv musí být podle resortu ještě schválen Evropskou unií. Jeho uskutečnění také vyžaduje legislativní změny, například novelu zákona o spotřební dani. Stěžejním problémem přimíchávání biopaliv do fosilních paliv bude vyřešení všech technických záležitostí, uvádí se v materiálu. Pro tento účel zřejmě budou třeba nemalé investice. Přínosem programu je podle resortu odbyt pro nemalou část zemědělské rostlinné produkce, snížení škodlivých emisí v dopravě a vytvoření nových pracovních míst.

Nahrazení části fosilních paliv biopalivy vyžadují směrnice EU. Podíl biopaliv na unijním trhu se zvýšil z 0,2 procenta v roce 2000 na 0,8 procenta v roce 2004. Referenční hodnoty dvou procent pro rok 2005 ale EU nedosáhla. "Existují přitom významné rozdíly v úsilí členských států, a jestliže by všechny státy dosáhly cílů, které si stanovily, byl by podíl biopaliv jen 1,4 procenta," uvedl Jevič. Na špici je podle něj Německo.

Nejrozšířenější v Evropě je v současnosti trh s bionaftou a především MEŘO. Novou strategii podpory biopaliv vyhlásila nedávno Evropská komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK