Vláda schválila 800 mil. Kč na posílení přímých plateb rolníkům

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Vláda schválila 800 milionů korun na posílení přímých plateb zemědělců v letošním roce. Na dotaz ČTK to v podvečer potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot s tím, že přímé dotace tak může stát dorovnat na 63 procent úrovně ve starých členských zemích Evropské unie.

Na zmíněném posílení podpor se v lednu dohodli zástupci zemědělců s ministrem zemědělství Janem Mládkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Zbýval souhlas vlády.

Přímé platby z unie letos vzrostou na 35 procent úrovně ve starých členských zemích proti loňským 30 procentům, stát je může doplatit až na 65 procent. V původním návrhu rozpočtu na letošní rok měla kapitola MZe 39,7 miliardy Kč, což by umožnilo navýšit přímé platby mírně nad 50 procent. Vláda přidala dvě miliardy korun loni v listopadu, nyní přibylo dalších 800 milionů.

"Jsme rádi, že vláda dodržela slib," řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba. V půli března podle něj bude další kolo jednání, na něž zemědělci půjdou s žádostí o navýšení přímých plateb na 65 procent, což představuje další půl miliardy korun. "Jsme mírný optimista. Věřím, že toho dosáhneme," uvedl.

Při velkých rozdílech ve vyplácení přímých podpor mezi starými a novými členskými státy EU nemůže být české zemědělství podle Veleby konkurenceschopné. "Zatímco staré evropské země dostávají plných 100 procent, nových 15 zemí má mnohem nižší příjmy podpor a to se projevuje sníženou konkurenceschopností u řady komodit," upozornil již dříve šéf AK.

Od roku 2009 by se podle něj navíc měly vyplácet dotace na farmu, které se budou odvíjet od úrovně podpor v těchto letech. "Základnu proto potřebujeme dostat co nejvýše," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK