MPSV: Zákoník práce jsme neuzavřeli, odbory se ale musí domluvit

22.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. února (ČTK) - Zákoník práce, který zaměstnavatelům umožňuje v případě sporu více odborových organizací vyjednávat pouze s tou nejpočetnější, ještě není podle ministerstva práce a sociálních věcí uzavřený. Ministr Zdeněk Škromach to oznámil po tříhodinovém jednání se zástupci odborových svazů. Očekává ale jednotné stanovisko všech odborů.

Cílem dnešní schůzky bylo podle MPSV vyřešit rozdílné postoje vůči spornému paragrafu, který by mohli zaměstnavatelé podle odborářů zneužívat. "Pokud chtějí odborové svazy určitou změnu, měly by sjednotit své názory a měly by se dohodnout, co vlastně chtějí," uvedl po jednání Škromach. Zástupci odborů mají nyní zhruba měsíc na to, aby přišly s jednotným stanoviskem. Pokud se tak stane, je MPSV podle svého vyjádření připraveno k diskusi.

Skutečnost, že zákoník umožňuje zaměstnavatelům uzavřít kolektivní smlouvu s tou odborovou organizací, která má největší počet členů, považují zástupci některých odborových svazů za protiústavní. Odboráři již dříve zákoník se sporným paragrafem obvinili, že porušuje Listinu základních práv a svobod. "Nesmí být zvýhodňována žádná skupina zaměstnanců ani žádný odborový svaz," řekl před časem mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček.

Schůzky se zúčastnili zástupci Asociace odborových svazů, Českomoravské konfederace odborových svazů, Odborového sdružení železničářů, Unie železničních zaměstnanců a Federací strojvůdců, železničářů, vozmistrů a vlakových čet.

Nový zákoník práce, který ve sněmovně prosadili levicoví poslanci, pravicový Senát nejspíš zamítne. Naznačili to v dřívějších vyjádřeních představitelé tří nejsilnějších senátorských frakcí - ODS, KDU-ČSL a Klubu otevřené demokracie. Zákoník je podle autorů liberálnější a přináší větší smluvní volnost mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Podnikatelé ale nový pracovní kodex kritizují.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK