Japonské akcie díky ekonomickým údajům vzrostly

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 23. února (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek prudce oživily a jejich hlavní index získal dvě procenta. Trh povzbudily údaje o růstu v sektoru služeb a firemní zprávy. Na devizovém trhu dolar k jenu oslabil, zůstal však v úzkém rozpětí.

Index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,99 procenta na 16,096,10 bodu. Nad hranicí 16.000 bodů tak uzavíral poprvé od minulého čtvrtka.

Investory povzbudily údaje o růstu aktivity v terciárním sektoru o 0,2 procenta. Zpráva o prvním obchodním deficitu Japonska za pět let trh neovlivnila, protože propad do schodku byl způsoben mimořádnými sezonními faktory.

Dobré údaje ze sektoru služeb vedly investory k nákupům akcií bank a dalších firem závislých na domácí poptávce. Rostly však výrazně také akcie elektronického koncernu Sony, který se v rámci plánu restrukturalizace rozhodl zrušit funkce poradců pro "starou gardu" bývalých firemních manažerů.

Dolar oslabil o více než jeden jen, zvláště poté, co guvernér centrální banky Tošihiko Fukui potvrdil, že banka bude nakonec muset zvýšit úrokové sazby. Jinak zůstávaly kurzy v dosavadních rozpětích, protože středeční údaje o inflaci v USA je nijak nevychýlily.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu klesl na 117,50 JPY ze středečního závěru 118,52 JPY. Dolar vůči euru zůstal beze změny kolem 1,1905 USD. Euro k jenu oslabilo na 139,95 JPY z předchozích 141,10 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK