Ebika změní týdeník Aha! na deník

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - V České republice začne vycházet desátý celostátní deník. Bude jím dosavadní nedělník Aha!, který vydává společnost Ebika patřící podnikateli Sebastianu Pawlowskému a jenž vydavatel změní z týdeníku na deník. Jako deník začne Aha! vycházet ve středu 1. března, sdělila Gabriela Bezdíčková z vydavatelství Ebika.

"Na rozdíl od konkurence chceme čtenářům nabídnout inteligentní bulvár bez vulgarismů a invektiv," uvedl v tiskové zprávě mediální ředitel Ebiky a šéfredaktor nového deníku František Nachtigall. Bezdíčková na dotaz ČTK uvedla, že deník bude vycházet od pondělí do soboty, v neděli navíc zůstane zachována současná podoba nedělníku. "Aha! tak bude vycházet sedmkrát týdně," podotkla Bezdíčková.

Deník chce podle informací Ebiky čtenáře se středním vzděláním žijící ve větších městech, zaměřit se chce i na mladší čtenáře. Cena bude sedm korun, ve čtvrtek s TV programem o tři koruny více; startovací náklad bude 250.000 výtisků, uvedla Bezdíčková.

Pawlowski začal vydávat nedělník Aha! v listopadu 2004. Loni v srpnu se na stáncích objevila sesterská varianta Aha! Sport, která se však udržela jen do ledna letošního roku, kdy vydavatel oba tituly sloučil. Podle údajů Ebiky se prodaný náklad nedělníku Aha! Sport pohyboval kolem 15.000 až 25.000 výtisků v závislosti na dění ve sportu a velkých sportovních událostech. To je zhruba pětkrát méně než sesterský titul Aha!, kterého se podle zatím posledních aktuálních údajů Kanceláře ověřování nákladu ABC ČR za měsíc prosinec týdně prodalo 112.610 kusů.

Za poslední rok je to již třetí placený, bulvárně laděný deník, který se objeví na trhu. V březnu loňského roku se z týdeníku na deník změnil bulvárně laděný titul SuperSpy vydavatelství Stratosféra. Loni v říjnu pak Ringier změnil regionální Večerník Praha na celostátní deník s názvem Šíp.

Kromě toho se na trhu tištěných novin začínají objevovat i bezplatné deníky určené nyní zejména pro Prahu. K tradičnímu titulu Metro, který vychází v Praze a dalších 11 krajských městech, v listopadu přibyl nový titul pro Pražany vydavatelství Ringier s názvem 24 hodin. Další bezplatný deník pro Prahu a okolí chystá podle dostupných informací i společnost Mafra, pod níž patří deník Mladá fronta Dnes a vydavatel Lidových novin.

"Stále platí, že věříme placeným novinám. Zároveň ale musíme reagovat na kroky konkurence," řekl Stanislav Holec z vedení Mafry. Podle zatím neoficiálních informací nový bezplatný deník pro Prahu a okolí, zaměřený na seriozní zpravodajství pro mladší lidi zhruba ve věku od 20 do 35 let, začne vycházet zřejmě na jaře letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK