Ifo: Podnikatelské klima v Německu nejlepší za 14 let

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 23. února (ČTK) - Nálada mezi německými podnikateli se v únoru opět zlepšila a pozorně sledovaný index mnichovského ústavu Ifo se dostal nejvýše za více než 14 let. Údaje spolu s ranní zprávou o zlepšení důvěry spotřebitelů jsou dalšími potvrzeními toho, že by největší evropská ekonomika letos měla podstatně zrychlí růst.

Index Ifo stoupl na 103,3 bodu z lednových 101,8 bodu. Byl to třetí měsíční růst za sebou a ukazatel se díky němu dostal nejvýše od října 1991.

Růst byl překvapivý, protože analytici dotázaní agenturou Reuters čekali v průměru mírný pokles z lednového šestiletého maxima na 101,5 bodu. Podle ústavu se v růstu projevuje zejména zvýšená důvěra mezi maloobchodními prodejci a podnikateli ve zpracovatelském průmyslu.

Zlepšilo se jak hodnocení současné situace, tak perspektivy do budoucna. Ukazatel nynějších podmínek k podnikání stoupl o více než dva body na 101,9 bodu a index očekávání se zvýšil o jeden bod na 104,8 bodu.

Mnichovský institut sestavuje svůj ukazatel na základě průzkumu u zhruba 7000 firem po celém Německu. Podle ranní zprávy agentury GfK se nálada německých spotřebitelů v březnu dále mírně zlepší, protože její index pro příští měsíc stoupl na roční maximum 4,8 bodu z únorových 4,6 bodu.

Německá ekonomika loni zpomalila růst na 0,9 procenta. Letos se však očekává oživení a zrychlení růstového tempa na zhruba 1,5 procenta.

Vývoj německé ekonomiky má vliv také na to, jak si povede hospodářství v České republice. Německo je největším obchodním partnerem Česka a na jeho trh směřuje největší část českého exportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK