Koruna je klidná na 28,54 Kč/EUR

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Obchodování s českou měnou je zcela klidné. Kurz zůstává kolem úrovně 28,54 Kč/EUR; trh čeká na rozhodnutí bankovní rady České národní banky o nastavení úrokových sazeb. Vůči dolaru koruna posílila zhruba o deset haléřů na 23,90 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Výsledek zasedání (ČNB) je velice nejistý, pravděpodobnost snížení sazeb a jejich ponechání na stávající úrovni je obdobná," řekl Miroslav Frayer z Komerční banky. Pokud by skutečně došlo ke "zlevnění peněz", poklesla by atraktivita měny a koruna by oslabila. V opačném případě by naopak mohla zpevnit.

Ve prospěch snížení úrokových sazeb hovoří především silná koruna. Podle Frayera však nakonec ČNB ponechá sazby beze změny na dvou procentech a počká na reakci měny na očekávané zvýšení sazeb v eurozóně, které by mělo přijít příští týden. Pokud ani poté koruna neoslabí, mohlo by prý snížení základní sazby na 1,75 procenta přijít v březnu.

Pro ponechání sazeb údajně hovoří i fakt, že se dnešního jednání neúčastní viceguvernér Miroslav Singer, který je považován za stoupence spíše nižších sazeb. Podle ekonomů je tak možné, že hlasování zbylých šesti členů skončí remízou 3:3 a rozhodující bude hlas guvernéra Zdeňka Tůmy.

Luboš Mokráš z České spořitelny se přiklání spíše k variantě, že centrální banka úrokové sazby sníží. Tuto předpověď podle něj podpořilo i hodně nečekané vyjádření guvernéra Zdeňka Tůmy o rizicích silné koruny v dnešních Hospodářských novinách. Tůma připomněl nepříznivé dopady pevné měny na marže vývozců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK