Výrobcům a politikům se zdá clo na obuv malé

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 23. února (zpravodaj ČTK) - Clo na dovoz čínské a vietnamské obuvi, které se chystá od dubna uvalit Evropská unie, vzbuzuje rozporuplné reakce. Zatímco někteří politici a evropští výrobci volají po ještě přísnějších opatřeních, maloobchodní prodejci protestují. Clo podle nich nevyhnutelně povede k citelnému zdražení obuvi a v konečném dopadu poškodí zákazníka.

"Zvýšení cen v důsledku uvalení antidumpingových cel nepřinese žádný užitek. Tato cla jsou namířena proti obchodní soutěži, proti spotřebitelům a jsou projevem ochranné politiky v nejhorším slova smyslu," informoval šéf evropské unie spotřebitelů BEUC Jim Muray. Jeho názoru však například oponuje česká europoslankyně Zuzana Roithová. Podle ní je nepřípustné, aby Čína a Vietnam neustále porušovaly mezinárodní dohody tím, že pomáhají svým výrobcům dotacemi a jinými úlevami.

"Dumpingovým cenám zboží dováženého z Asie se evropští výrobci sami bránit nemohou. Jejich příčinou jsou totiž minimální sociální a ekologické standardy, které nelze změnit v režimech, kde nejsou dodržována lidská práva," dodala. Jejím slovům dává za pravdu i italský náměstek ministra průmyslu Adolfo Urso, podle nějž by Evropa měla dělat více, aby ochránila své společnosti a jejich zaměstnance.

Náměstek ředitele evropského sdružení maloobchodu EuroCommerce Xavier Durleu ale upozorňuje, že by cla mohla v dlouhodobém výhledu vést ke zpomalení hospodářského růstu Evropské unie. "Neměly by mít (cla) žádný dopad na zaměstnanost u evropských výrobců obuvi, ale z dlouhodobého hlediska budou mít negativní dopad na celou společnost," uvedl.

S jeho názorem by ale zřejmě nesouhlasil prezident České obuvnické a kožedělné asociace Petr Kubát. Clo podle něj situaci na trhu nevyřeší a rozumnější by bylo znovu zavést minimální dovozní cenu obuvi či kvóty. "Problém je totiž v tom, že do ČR se z Číny několik let vozí obuv za cenu, která je výrazně nižší než průměrná cena uváděná čínskými výrobci. Stát kvůli tomuto poddeklarovanému zboží přichází o miliardy korun," řekl.

Podle Horsta Widmana, prezidenta Evropské federace sportovního zboží (FESI) je ale při zavádění cel nutné si uvědomit, že cena vzroste. "Je nesmysl říkat, že dopad těchto opatření bude velmi omezený. Musí se to dorazit v prodejních cenách. Není pochyb o tom, že obuv po zavedení cel zdraží o 20 procent," sdělil.

Zavedení cel na dovezenou obuv z Číny a Vietnamu dnes navrhl evropský komisař pro obchod Peter Mandelson. EU viní obě země, že dotují výrobce kožené obuvi. Zřejmě od dubna by tak na čínskou obuv měla platit cla 19,4 procenta a na vietnamskou 16,8 procenta. Od cel budou osvobozeny dětská a sportovní obuv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK