Stavitelé: Většina nových bytových domů obsahuje i byty nad 90 m2

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. února (ČTK) - Většina nově stavěných bytových domů v Praze obsahuje také byty větší než 90 metrů čtverečních. Hrozí tedy, že tyto domy nesplní definici sociálního bydlení a budou podléhat vyšší sazbě DPH. Podle aktuálně navrhované definice se nižší sazba DPH po roce 2007 bude vztahovat jen na byty v takovém domě, ve kterém žádný z bytů nepřekročí uvedený limit. Bytovou výstavbu by to tak podle stavitelů oslovených ČTK zásadním způsobem ovlivnilo a firmy by musely měnit své projekty.

"Drtivá většina bytových domů, které v současnosti stavíme, by tuto podmínku nesplňovala," řekl vedoucí vnějších vztahů společnosti Skanska CZ Ondřej Šuch. Rovněž podle generálního ředitele společnosti Central Group Dušana Kunovského by málokterý nově stavěný bytový dům splnil podmínku mít všechny byty v domě do 90 čtverečních metrů. "Minimálně v horních patrech jsou byty řešeny velkoryseji," poznamenal Kunovský.

Podle generálního ředitele společnosti Ekospol Evžena Korce by to bytovou výstavbu zásadním způsobem ovlivnilo. "V tomto okamžiku máme aspoň jeden byt v domě větší než 90 čtverečních metrů. Museli bychom měnit projekty," uvedl Korec.

Podobný názor má i mluvčí společnosti Finep Pavla Temrová, podle které by tato podmínka ovlivnila plány všech developerů v Praze. "V každém bytovém domě je minimálně jeden byt nad 90 metrů čtverečních," řekla.

Stavitelé se shodují, že navrhovaný parametr sociálního bydlení 90 metrů čtvereční na byt by jinak byl vstřícný a zahrnul by většinu bytové výstavby. U rodinných domů, kde se uvažuje s hranicí 150 metrů čtverečních, by však tuto podmínku splnilo jen minimum stavěných domů. "Do tohoto parametru se vejde do 15 procent trhu rodinných domů," řekl Korec.

Vymezení kategorie sociálního bydlení však v tuto chvíli není definitivní. "V současné chvíli jde pouze o hrubý návrh, konečnou podobu bude obsahovat až zákon o dani z přidané hodnoty," řekla ČTK minulý týden ředitelka odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmüllerová. Novela zákona by měla začít platit od 1. ledna 2008. Parlament o ní bude jednat pravděpodobně letos na podzim.

Současný návrh, na kterém spolupracovalo i ministerstvo financí a se kterým minulý týden souhlasila vláda, vycházel ze statistiky velikosti bytů v ČR i v zemích EU.

Velikost nově stavěných bytů v zemích EU je podle údajů MMR značně rozdílná. V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů. Například v Rakousku je průměrná plocha všech nově dokončených bytů 101 metrů čtverečních, v Dánsku 112,4 metru, ve Finsku 90,2, v Řecku 124,6 a v Itálii 81,5 metru čtverečních.

Podle předběžných údajů ČSÚ bylo v roce 2004 bytů v rodinných domech do 150 metrů čtverečních na 93 procent ze všech nově dokončených bytů v těchto domech. Bytů do 90 m2 v bytových domech bylo přes 96 procent ze všech nově dokončených bytů v bytových domech.

Na byty, které budou spadat do kategorie sociálního bydlení, by se nižší pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty vztahovala i po roce 2007. Na všechny ostatní zřejmě začne platit sazba 19 procent. Vyloučit však v tuto chvíli nelze ani to, že výjimka nižší sazby DPH zůstane i po roce 2007. Státy EU se dohodly, že o dani na bydlení budou jednat ještě v roce 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK