Svaz: Loňskou rekordní sklizeň brambor se farmářům podaří prodat

23.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HAVLÍČKŮV BROD 23. února (ČTK) - Loňskou rekordní sklizeň brambor se podle Ústředního bramborářského svazu pěstitelům podaří prodat. Ve druhé polovině minulého roku putovalo především do Maďarska, Polska a na Slovensko skoro 57.000 tun konzumních brambor, dovoz se pohyboval asi na sedmi procentech tohoto množství. Vzhledem k vývoji farmářských cen ale na této plodině zřejmě vydělají jen zemědělci s dobrými sklady.

Kvůli nižší úrodě v Evropě je poptávka ze zahraničí stálá, řekl dnes novinářům předseda svazu František Novák. "Dosavadní vývoj dává předpoklad, že se z loňské sklizně vyveze absolutně nejvyšší množství syrových brambor za dobu existence České republiky," uvedl. Lepší odbyt za hranicemi mají i pěstitelé sadby.

Na bramborách přesto vydělají jen podniky, které mohly s prodejem počkat do nového roku. Od zahájení sklizně až do Vánoc se totiž kvůli vysoké produkci farmářské ceny pohybovaly pod výrobními náklady. "Bramboráři, kteří prodali převážnou část produkce do konce roku, určitě žádný velký zisk mít nebudou," podotkl Novák. Při současných třech až čtyřech korunách za kilogram už zemědělci mohou vydělávat.

Loni se v tuzemsku sklidilo podle Českého statistického úřadu 1,013 milionu tun brambor, meziročně o 17,5 procenta více. V posledních dvou letech plodina zaujímala na polích asi 36.000 hektarů. Podle odhadu svazu by letos rozloha mohla klesnout o pět až deset procent. Pěstování zřejmě omezí farmy, pro které nebyly brambory hlavní komoditou.

Podle Nováka v Česku chybí sklady. "Je tu aktuální potřeba modernizace bramboráren. Ve srovnání s tím, co se děje na západ od nás, technologicky zaostáváme," tvrdí. Dobré skladovací prostory by pomohly uchovat dostatek domácích brambor až do nové sklizně, což by mohlo opět omezit dovoz. Proto se svaz na dnešní valné hromadě usnesl, že ministerstvo zemědělství požádá o vyčlenění podpory na jejich rekonstrukce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK