Švédská MTG loni zvýšila tržby o 18 procent, Prima o 13 procent

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA/STOCKHOLM 24. února (ČTK) - Spolumajitel Primy, švédská skupina MTG, loni podle předběžných výsledků zvýšila čisté tržby o 18 procent na 8,012 miliardy švédských korun (zhruba 24 miliard korun). Provozní příjmy společnosti vzrostly o 90 procent na 1,285 miliardy švédských korun (zhruba 3,9 miliardy korun). Firma to oznámila na svých internetových stránkách.

Z informací MTG vyplývá, že samotná Prima loni tržby zvýšila o 13 procent na 1,741 miliardy korun. Předběžný hospodářský výsledek Primy za loňský rok je zisk 128 milionů korun, což je o 136 milionů korun méně než o rok dříve. "Výsledek odráží horší výkon v prvním pololetí roku," uvádí se ve zprávě.

Spolumajitelem GES Media Holdingu, nyní se nazývajícího GES Prima Holding, a tedy Primy se švédská společnost stala k 1. listopadu loňského roku. Poloviční strategický podíl koupila za 96 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun). Čisté tržby Primy za poslední dva měsíce roku dosáhly podle MTG částky 136 milionů švédských korun (zhruba 408 milionů korun), provozní zisk je 33 milionů švédských korun (asi 100 milionů korun).

Hlavní divizí skupiny MTG je Viasat Broadcasting, zaměřená na placené i volně přístupné televizní programy; její čisté tržby vzrostly o 24 procent na 6,437 miliardy švédských korun (asi 19,3 miliardy korun). Provozní zisk této divize je podle údajů MTG 1,388 miliardy švédských korun (zhruba 4,2 miliardy korun), což je meziročně o 88 procent více. Na celkových tržbách MTG se Viasat Broadcasting podílí zhruba 80 procenty; u aktivit na rozhlasovém trhu je to asi 3,6 procenta, na ostatních tržbách se podílí další podnikatelské aktivity.

MTG vznikla v roce 1987, nyní působí ve více než 30 zemích světa, těžiště aktivit je ve Skandinávii a Pobaltí. Volně přístupné TV programy nabízí ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Finsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Rusku a Maďarsku, placené televizní stanice nabízí dalším 60 milionům lidí v celkem 19 zemích. Provozuje také rozhlasové stanice ve Švédsku, Estonsku, Lotyšku a Litvě, drží významné podíly ve vysílatelích v Norsku a Finsku, má teleshoppingové a internetové obchody a produkuje i vlastní pořady a obchoduje s TV právy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK