Koruna nepatrně posílila na 28,36 Kč/EUR, k dolaru mírně oslabila

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. února (ČTK) - Česká měna dnes nepatrně posílila na 28,36 Kč/EUR. Na trhu přetrvala pozitivní nálada, kterou vyvolalo čtvrteční rozhodnutí České národní banky nesnížit úrokové sazby. Posiluje rovněž polský zlotý, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna lehce oslabila na 23,82 Kč/USD.

"Na trhu doznívá včerejší vliv ČNB, která nesnížila sazby s tím, že protiinflační vliv silné koruny ještě není dostatečně silný," uvedl Vlk. Zpevnění koruny by podle něj mělo vydržet po celý den.

ČNB pro leden předpovídala kurz koruny kolem 29 korun za euro. Ve skutečnosti však koruna vytvářela nová historická maxima a postupně se dostala až na 28,24 Kč/EUR. Část trhu se proto obávala snížení úrokových sazeb o čtvrt bodu na 1,75 procenta. ČNB však nakonec sazby ponechala beze změny; pro pokles hlasoval jen jeden ze šesti přítomných členů bankovní rady. Česko má i tak spolu se Švédskem nejnižší sazby v celé EU.

Diskuse ohledně nastavení úrokových sazeb se nyní přesunula do Polska. Tamní centrální banka bude rozhodovat příští týden a trh je rovněž rozdělen v názoru, zda bankéři sazby sníží, nebo ponechají. Naopak u Evropské centrální banky se všichni shodují, že úrokové sazby v eurozóně zvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK