Neplánované výdaje v rozpočtu zřejmě přesáhnou 4 miliardy Kč

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. února (ČTK) - Neočekávané výdaje v letošním rozpočtu zřejmě přesáhnou čtyři miliardy Kč. Vláda sice místo původního návrhu 4,76 miliardy Kč schválila škrty ve výši jen 3,52 miliardy Kč, tato částka však neobsahuje všechny úspory. Vyplývá to z informací ministerstev financí a práce a sociálních věcí.

Ve škrtech zveřejněných MF totiž nefiguruje 628 milionů Kč, které prý musí uspořit resort Zdeňka Škromacha. "Vláda rozhodla, že tyto prostředky neodvede přímo do státního rozpočtu. V žádném případě to ale neznamená, že MPSV nemusí stejně jako ostatní resorty šetřit," uvedla mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková.

O tom, že vláda nakonec schválila úspory jen 3,52 miliardy Kč, informovaly dnešní Lidové noviny. Úspory stát potřebuje na zaplacení neočekávaných výdajů, které se objevily od počátku roku. Zemědělci dostanou dodatečných 800 milionů na navýšení přímých plateb z EU. Na vyšší platby za státní pojištěnce směřuje 2,8 miliardy korun, přičemž 75 milionů Kč jde z vládní rozpočtové rezervy.

Na úsporách se musely podílet všechny resorty, jejichž rezervní fond byl na počátku roku vyšší než 100 milionů korun. Nejvíce muselo obětovat ministerstvo obrany, a to 1,5 miliardy Kč. Ministerstvo dopravy přijde zhruba o půl miliardy Kč.

Ministerstvo práce a sociálních věcí muselo vyčlenit 628 milionů Kč, ze kterých pokryje plánované zvýšené výdaje v letošním roce. Peníze budou potřeba především na přípravu realizace zákona o sociálních službách. Letos by také mělo dojít ke zvýšení porodného na dvojnásobek a k zavedení příspěvku na školní pomůcky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK