Koruna posílila na 28,34 Kč/EUR, k dolaru oslabila na 23,88 Kč

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. února (ČTK) - Česká měna posílila na 28,34 Kč za euro, kde stála po 17:00. Následovala tak vývoj ve středoevropském regionu. Naopak vůči dolaru koruna oslabila na závěrečných 23,88 Kč/USD. Důvodem bylo zpevnění americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce Patria Finance.

"Žádné zprávy z domova dnes nepřišly, obchodování bylo dnes klidnější a postupně se pozornost zaměřuje na světové události příštího týdne," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Domácí měna si dnes proti euru mírně polepšila v souladu s vývojem v celém středoevropském regionu, dodal analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Na trhu podle Vlka dozníval ještě pozitivní vliv čtvrtečního kroku ČNB, která proti očekávání části trhu nesnížila sazby. ČNB pro leden předpovídala kurz kolem 29 Kč za euro. Ve skutečnosti však tuzemská měna vytvářela nová historická maxima a postupně se dostala až na 28,24 Kč/EUR.

Dolar se dnes na světových trzích znovu vrátil do blízkosti hranice 1,19 USD/EUR. Příští týden se čeká celá řada makroekonomických dat. Největší pozornost ale bude pravděpodobně poutat jednání Evropské centrální banky o sazbách. Trh očekává zvýšení o 0,25 procentního bodu. "Zkušenost z minulého vývoje nám ale ukazuje, že citlivost koruny na úrokový rozdíl je spíše slabá," podotkl Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK