Španělsko chce zabránit německému E.ON převzít Endesu

24.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MADRID 24. února (ČTK) - Španělsko chce zabránit německému elektrárenskému koncernu E.ON převzít největšího španělského výrobce elektřiny Endesu. Ministr průmyslu José Montilla uvedl, že by Španělsko mohlo německé firmě v Endese omezit hlasovací práva na pět procent, což umožňuje legislativa vztahující se na uchazeče se státním podílem či kontrolou.

"Mluvím v tomto případě o společnosti, která není státem vlastněná či jen z malé části, o E.ON, ale která má veřejnou kontrolu díky fúzi s Ruhrgasem," řekl ministr. Vyjádřil se tak na tiskové konferenci po zasedání kabinetu, během nějž vláda upravila několik zákonů o energetice.

Evropská komise odpověděla, že se jí snaha španělské vlády omezit hlasovací práva německé firmě v Endese jeví jako nezákonná.

Podle Montilly nevzbuzuje obavy 2,6 procenta, které v E.ON drží vláda Bavorska. Důvodem obav jsou ale vlastnická omezení, která pro E.ON vyplývají z dohody o převzetí Ruhrgasu. Tyto podmínky určila německá vláda v roce 2002, připomněly španělské vládní zdroje. V E.ON nebyl nikdo k zastižení, aby se k situaci vyjádřil.

E.ON v tomto týdnu za Endesu nabídl 29 miliard eur a převýšil tak nabídku domácí plynárenské skupiny Gas Natural. Ten se podle zpráv španělských médií chystá nabídku německého koncernu přebít. Nový plán by mohl Gas Natural předložit v příštím týdnu, až bude zveřejňovat výsledky hospodaření za minulý rok.

Nabídka E.ON způsobila poprask. Španělský premiér José Luis Zapatero opakovaně zdůraznil, že je potřeba, aby byly španělské společnosti silné. Dodal, že kabinet bude při posuzování nabídky brát ohled na tržní pravidla, zájmy spotřebitelů a národní zájem.

Gas Natural předtím za Endesu nabízel 23,2 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK