Analytici: Zisk Telefóniky podpořilo převzetí Českého Telecomu

25.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MADRID 25. února (ČTK) - Španělský telekomunikační gigant Telefónica by měl za loňský rok vykázat nárůst čistého zisku o 36 procent na 4,3 miliardy eur (zhruba 122 miliard korun) díky převzetí Českého Telecomu a dobrým výsledkům u pevných linek i služeb pro mobilní telefony. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi analytiky. Firma své loňské výsledky oznámí 1. března.

Analytiky bude zajímat firemní prognóza pro letošní rok poté, co společnost minulý měsíc dokončila převzetí britského mobilního operátora O2. Pozornost se bude soustředit rovněž na vyjádření k budoucnosti podílů firmy v portugalském operátorovi Portugal Telecom a jejich společném podniku v Brazílii a Maroku.

Společnost Telefónica v listopadu oznámila, že v prvních devíti měsících loňského roku zvýšila čistý zisk o 36,2 procenta na 3,25 miliardy eur. Dodala, že výsledky byly podpořeny převzetím Českého Telecomu. Čistý zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 3,15 miliardy eur.

Telefónica v červnu koupila od státu 51,1 procenta akcií Českého Telecomu za 82,6 miliardy korun. Později vykoupila od drobných akcionářů dalších 18 procent akcií.

Skupina Český Telecom loni zvýšila konsolidovaný čistý zisk o devět procent na 6,2 miliardy korun. Výnosy společnosti naopak o 0,8 procenta klesly na 61 miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK