Rusko v dubnu zvýší clo na vývoz ropy o 16 procent na nový rekord

26.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 26. února (ČTK) - Rusko od 1. dubna zvýší clo na vývoz surové ropy o 16 procent na rekordních 186 dolarů za tunu. Reaguje tak na nárůst cen ropy na světových trzích. Oznámil to dnes jeden z představitelů ruského ministerstva financí.

Rusko reviduje clo na export ropy každé dva měsíce na základě sledování mezinárodních cen své ropy. Cla na vývoz ropných produktů jsou se clem na surovou ropu propojena, upravována jsou ale s několikatýdenním zpožděním, píše agentura Reuters.

Podle představitele ministerstva se clo na vývoz ropných produktů zvýší od posledního týdne v dubnu. Clo na lehké produkty, jako je například benzin, stoupne na 138 dolarů za tunu ze současných 120,70 dolaru. Clo na topné oleje vzroste na 74 dolarů ze 65 dolarů za tunu.

Rusko je druhým největším vývozcem ropy na světě po Saúdské Arábii. Těžba ropy v zemi se v prosinci vyšplhala na další postsovětské maximum. Tempo růstu produkce ale v loňském roce opět zpomalilo.

Ruská těžba ropy se v prosinci zvýšila o 20.000 barelů denně na 9,65 milionu barelů denně. V celém loňském roce stoupla o 2,7 procenta na 9,44 milionu barelů denně. V roce 2004 tempo růstu těžby zpomalilo na devět procent z rekordních 11 procent v předchozím roce.

Vývoz ropy prostřednictvím monopolního provozovatele ropovodů Transněfť se v prosinci zvýšil o 40.000 barelů denně na 4,56 milionu barelů denně. V celém roce stoupl o 11 procent na 4,38 milionu barelů denně.

Rychlý růst těžby v uplynulých letech umožnil Rusku stát se klíčovým zdrojem ropy mimo kartel OPEC. Zpomalení růstu produkce v loňském roce podle analytiků způsobily vyšší daně a rozpad ruského ropného gigantu Jukos.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK