OPEC by měl podle svého prezidenta zachovat těžbu ropy beze změny

26.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MILÁN/ALŽÍR 26. února (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by měla podle svého prezidenta Edmunda Daukoru ponechat svou těžbu beze změny navzdory převisu nabídky nad poptávkou. Daukoru to řekl v rozhovoru pro italský list Il Sole 24 Ore. Za zachování těžby kartelu na současné úrovni se o víkendu postavil rovněž alžírský ministr energetiky a dolů Šakíb Chalíl.

"Přebytek nabídky na trhu činí 2,5 milionu barelů denně. Preferovaným řešením je nicméně ponechání produkce na současné úrovni," uvedl Daukoru. Upozornil však, že časem se možná těžba sníží.

OPEC, který se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou, se minulý měsíc rozhodl ponechat svůj těžební limit beze změny na 28 milionech barelů denně. Důvodem byly vysoké ceny ropy, jež by mohly poškodit hospodářský růst.

Daukoru, který je rovněž ropným ministrem Nigérie, řekl, že zásoby ropy v odběratelských zemích jsou na více než uspokojivé úrovni. Dodal, že nevidí žádné nebezpečí úplného zastavení těžby v některé členské zemi kartelu navzdory nedávným útokům na ropná zařízení v Saúdské Arábii a Nigérii.

Cena americké ropy v pátek stoupla o 2,37 dolaru na 62,91 dolaru za barel kvůli pokusu vyhodit do povětří rafinerii v saúdskoarabském Abkajku. Rafinerie Abkajk je největším závodem na zpracování ropy na světě. O útok na rafinerii se pokusili sebevražední atentátníci, kteří k tomu použili tří automobilů. Ty sice explodovaly, ale bezpečnostní síly pokus zmařily a činnost rafinerie nebyla narušena.

Nigerijští ozbrojenci navíc ve čtvrtek pohrozili dalšími útoky na ropná zařízení. Vývoz ropy z Nigérie, která je osmým největším exportérem ropy na světě, se již kvůli útokům snížil o pětinu, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK