Euro: Vítkovice chtějí v Číně postavit továrnu za dvě mld. Kč

26.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. února (ČTK) - Strojírenský holding Vítkovice chce v Číně založit společný podnik na výrobu zalomených hřídelí. Vyrábět by je měl společně s tamní firmou Shanghai Electric a do továrny plánuje investovat asi dvě miliardy korun. V Argentině firma zvažuje továrnu na výrobu plynových lahví asi za jednu miliardu korun. Šéf Vítkovic Jan Světlík to uvedl v rozhovoru pro nové vydání týdeníku Euro, které vyjde v pondělí.

Vítkovice podepsaly dokument s čínskou firmou Shanghai Electric a nyní zvažují, kdo bude mít v podniku umístěném na břehu moře většinový podíl.

Důvodem výstavby čínské továrny je prý nevyhovující evropská infrastruktura. "Kapacita silniční, vodní a železniční dopravy je limitovaná, díly nad 200 tun, respektive do 360 tun, které umíme bez problémů vyrobit, jsou v těchto standardních postupech nepřepravitelné," řekl Světlík.

Přeprava je tak možná jen vzducholoděmi nebo letadlem, což je drahé. V Evropě by proto měla zůstat výroba menších, snáze přepravitelných hřídelí. Střední velikosti by se měly dělat v Česku i Číně. Právě ta je podle Světlíka příčinou vzestupu lodního průmyslu, zejména výroby velkých nákladních lodí.

Lodnímu průmyslu by se mělo dařit i dalších několik let, vývoj po roce 2010 ale nelze odhadnout. Vítkovice se proto snaží uzavírat dlouhodobé kontrakty. S korejskou společností STX má smlouvu do roku 2012 a minimální odběr zboží podle předpokladů dosáhne 100 milionů dolarů (asi 2,5 miliardy Kč).

Vítkovice plánují expanzi i s výrobou lahví pro zkapalnělý zemní plyn, a to podle vlastních technologií. Zvažují i vlastní továrnu v Argentině, která je největším světovým hráčem v používání těchto lahví v osobní a nákladní dopravě.

Světlík chce v Argentině nejdříve koupit nějakou menší místní firmu, která lahve vyrábí, otestovat místní trh a novou továrnu postavit až po dvou či třech letech. "V první fázi se bavíme o investici zhruba za milion dolarů (asi 24 milionů korun), ve druhé pak kolem miliardy korun," řekl. Zajímavý je podle něj i rychle rostoucí čínský trh, investice zvažují také na Ukrajině, v Rusku či Německu.

Příležitosti vidí šéf Vítkovic i ve výstavbě jaderných elektráren v Rusku, Číně nebo Indii, kterým by firma mohla dodávat skořepiny reaktoru a parogenerátory. Do roku 2030 prý existuje potenciál získat kontrakty za 200 miliard Kč. Společnost proto připravuje úzkou spolupráci s ruskou společností ZIO Podolsk.

"Když máme poměrně vzácnou příležitost přivítat v Česku prezidenta Putina, měla by se projednat otázka, jaká bude další strategie v jaderné energetice," připomněl Světlík chystanou návštěvu ruského prezidenta Vladimira Putina v Česku a silnou pozici Ruska v této oblasti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK