Koruna dnes byla zcela klidná kolem 28,34 Kč/EUR a 23,90 Kč/USD

27.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. února (ČTK) - Obchodování s českou měnou dnes bylo zcela klidné. Vůči euru se koruna držela kolem úrovně 28,34 Kč/EUR. Dnešní oznámení asociace exportérů, že kvůli příliš silné koruně založili krizový štáb, nemělo na kurz žádný vliv. Vůči dolaru byla koruna rovněž klidná kolem 23,90 Kč/USD.

Exportéři tvrdí, že posílení koruny v posledních měsících způsobí propouštění a likvidaci řady výrobců, protože za své zboží dostávají v zahraničí v přepočtu stále méně peněz. Roční ztráty odhadují na 15 až 20 miliard korun. Z nepřiměřeně rychlého posilování koruny obviňují Českou národní banku a vládu.

Ministerstvo financí tvrdí, že se snaží nadměrnému posilování koruny zabraňovat například převodem výnosů z privatizace. ČNB se současná úroveň kurzu také nelíbí, možnost ovlivnit kurz je však prý omezená. Hlavním cílem banky je totiž cenová stabilita.

Ve čtvrtek ČNB proti očekávání nesnížila úrokové sazby a kurz na to okamžitě reagoval posílením přibližně o 15 haléřů na 28,40 koruny za euro. Zatím kurz koruny dosáhl historického maxima na konci ledna, kdy euro stálo 28,25 koruny.

Podle ekonomů však za rychlé posilování české měny nemůže ani ČNB, ani vláda, ale dobré výsledky českého hospodářství. "Česká ekonomika se spíš stává obětí vlastního úspěchu," řekl ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Přebytek zahraničního obchodu navíc podle něj ukazuje, že existenčním problémům čelí jen část exportérů. Ti by podle něj neměli plýtvat střelným prachem a místo tlaku na ČNB by měli tlačit na vládu, aby zlepšila celkové podmínky pro podnikání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK