HN: Odboráři z Temelína chtějí protestovat kvůli mzdám

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Odboráři z jaderné elektrárny Temelín, kteří jako jediní z 29 odborových organizací skupiny ČEZ nepodepsali na letošní rok dodatek ke kolektivní smlouvě, chystají na březen protestní akci. Ta má upozornit na údajnou neochotu vedení ČEZ přistoupit na jejich mzdové návrhy. Píšou to Hospodářské noviny.

"Stávkovat nehodláme. Ale akce podobná happeningu je na místě," potvrdil HN odborový předák František Haman. Temelínští odboráři požadují nárůst mzdových tarifů o osm procent. Loni pobírali zaměstnanci v Temelíně v průměru 30.000 korun.

Podle Hamana je prý snaha zvýšit mzdy legitimní, protože ČEZ propouští a na nároky na zbylé pracovníky rostou. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž však tvrdí, že kolektivní smlouva uzavřená na léta 2004 až 2006 počítá s růstem o tři procentní body nad inflací. "Vedení ČEZ smlouvu dodrží a věřím, že to samé chce i druhá strana," uvedl.

Zaměstnancům ČEZ mají letos růst mzdy přibližně o šest procent, zhruba stejně jako loni. Průměrná mzda ve firmě převyšuje 31.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK