Americké akcie zahájily týden růstem

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 28. února (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích v pondělí zpevňovaly. Velkou vzpruhou pro ně bylo zklidnění situace na trhu s ropou. Její cena se po pátečním prudkém růstu stabilizovala a začala klesat. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz japonského jenu.

Dow Jonesův index, který sleduje pohyb 30 titulů považovaných za klíčové zástupce amerického průmyslu, zpevnil o 35,70 bodu a den uzavřel vyšší o 0,32 procenta na hodnotě 11.097,55 bodu. Podobně širší index S&P 500 si připsal 0,36 procenta na 1294,12 bodu, zatímco technologický index Nasdaq Composite zpevnil o 0,88 procenta na 2307,18 bodu.

Index S&P 500 je nyní na nejvyšší úrovni za čtyři a půl roku. Částečně těží i z růstu firemních zisků, které se už 15 čtvrtletí po sobě zvýšit dvouciferným tempem. V pondělí pomohly náladu na trhu zlepšit emise Lowe's a SanDisk, kterým pomohlo rovněž zvýšení nákupního doporučení.

"Akcie kopírují ceny ropy nahoru i dolů. Pokud se ale mezitím objeví podnik s výbornými výsledky, investoři se ho drží," sdělil portfolio manažer finanční společnosti Oberweis Asset Management Martin Jokosawa. Podle technických analytiků by pondělní vývoj mohl být předzvěstí dalšího růstu.

"To by mohlo trh katapultovat vzhůru. Zvlášť s ohledem na nízké ceny akcií," předpokládá analytik makléřské společnosti Man Securities Tim Biggam. Přestože zisky firem se už téměř čtyři roky zvyšují rychlým tempem, růst cen zatím zaostával. Poměr ceny k zisku se tak vytrvale snižoval.

Ceny ropy se v pondělí snížily asi o tři procenta a barel americké lehké ropy se prodával zhruba za 61 dolarů. Cena se tak přiblížila úrovni, kde byla v pátek před útokem na největší světovou rafinerii v saúdskoarabském Abkajku. Po nezdařeném útoku atentátníků cena v pátek vzrostla asi o dva dolary.

Na devizovém trhu se veškerá pozornost soustředila na kurz japonského jenu. Ten se od konce minulého týdne zvyšuje a naději na brzkou změnu měnové politiky japonské centrální banky. Naopak dolar se vůči dalším světovým měnám pohyboval blízko předchozího kurzu.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 116,24 JPY, a zpevnil tak z předchozích 116,87 JPY, kde byl v pátek. Vůči euru vystoupil na 137,74 ze 138,69 JPY, ale euro k dolaru kleslo na 1,1845 z předchozího kurzu 1,1876 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK