Paroubek: Posilování měny o tři pct by měli exportéři zvládnout

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Pokud bude koruna posilovat o 2,5 až tři procenta ročně, měli by se s tím čeští vývozci vyrovnat. Novinářům to řekl premiér Jiří Paroubek. Koruna je nyní meziročně silnější o pět procent a exportéři se bouří, že je takové tempo likvidační.

S ročním zhodnocováním koruny v průměru o 2,5 až tři procenta ročně počítá vládní strategie hospodářského růstu do roku 2013. "Měli by se s tím vyrovnat i exportéři," uvedl Paroubek.

Asociace exportérů kvůli rychlému zpevňování měny o víkendu založila krizový štáb, přes který chce koordinovat úsilí o slabší kurz domácí měny a lepší podmínky pro exportéry. Posílení koruny za poslední měsíce prý vývozce připraví za rok o 15 až 20 miliard Kč, způsobí propouštění a likvidaci řady firem.

Z tohoto stavu asociace viní vládu a kvůli nečinnosti i Českou národní banku. ČNB i ministerstvo financí tvrdí, že mají k ovlivnění kurzu jen omezené prostředky.

Podle Davida Marka z Patria Finance je nyní koruna reálně nadhodnocená o tři až čtyři procenta. "To už je pro vývozce problém," řekl. Premiér si podle něj možná plete reálný a nominální kurz. Ekonomům se rovněž nelíbí, že Paroubek nedávno odhadl kurz koruny při přechodu na euro v roce 2010 na 25 Kč/EUR. Premiér by podle nich neměl takovými výroky ovlivňovat trhy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK