FAO: Ptačí chřipka letos sníží spotřebu drůbežího o 3,5 procenta

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŘÍM 28. února (ČTK) - Organizace spojených národů pro potraviny a výživu (FAO) dnes kvůli šíření ptačí chřipky snížila svůj odhad letošní světové spotřeby drůbežího masa o zhruba tři miliony na 81,8 milionu tun, tedy asi o 3,5 procenta. Znamená to, že letos spotřeba nijak neporoste a zůstane stejná jako loni.

FAO původně odhadovala, že světová spotřeba drůbeže letos vzroste na 84,6 milionu z loňských 81,8 milionu. Objem světového obchodu s drůbeží se tento rok podle nové prognózy sníží o půl milionu tun z původního odhadu 8,6 milionu tun.

Spotřebitelé reagují na šířící se ptačí nákazu nahrazováním drůbežího alternativními produkty. Tempo propadu spotřeby drůbežího se v únoru pohybovalo od 70 procent v Itálii po 20 procent ve Francii a deset procent v severovýchodní Evropě. Expertka FAO Nancy Morganová podle agentury Reuters očekává letos v Evropě průměrný pokles poptávky o 11 procent, zdůrazňuje však, že je to jen prozatímní odhad.

Kromě Evropy postihuje náhlý propad spotřeby i Blízký východ a Afriku. "U cen drůbežího se očekává další pokles, který ohrozí ziskovost tohoto odvětví po celém světě," uvedla FAO. V Indii například ceny klesly o 12 až 13 procent a exportní ceny amerických brojlerů v důsledku poklesu dodávek do Evropy a Asie spadly rovněž o 13 procent.

Ceny rovněž prudce klesly v Brazílii. Tato země se spolu s USA podílí na světovém obchodu s drůbeží a jejím masem asi 70 procenty a obě země jsou spolu s Evropou největšími producenty a vývozci v tomto oboru.

Tragické důsledky může mít ptačí chřipka pro Afriku, kde kvůli ústupu od drůbežího masa hrozí další potravinová krize. Drobní chovatelé ztrácejí podstatný zdroj příjmů a jejich živobytí je stále více ohroženo, uvádí FAO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK