Wolfowitz uvedl ČR mezi vyspělé země a vyzval ji k reformám

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. února (ČTK) - Česká republika vstoupila do kategorie vyspělých zemí. Do této skupiny ji dnes slavnostně povýšil šéf světové banky Paul Wolfowitz. Zároveň však Česko vyzval k provedení reforem důchodů a zdravotnictví a k dalšímu zlepšování. Za poslední rok podle něj ČR udělala velký pokrok.

"Výzvou pro všechny evropské země je stárnutí populace a provedení reforem důchodů a zdravotnictví," řekl Wolfowitz na tiskové konferenci po setkání s předsedou vlády Jiřím Paroubkem.

Povýšení do kategorie vyspělých států v praxi znamená, že již ČR nebude od Světové banky přijímat úvěry, ale naopak bude pomáhat chudším státům. ČR toto přeřazení dohodla již více než před rokem a uskutečnila v dubnu 2005. SB i česká vláda však chtěly využít konferenci finančníků v Praze a povýšení ČR mezi vyspělé ekonomiky vyhlásit slavnostně.

Ocenění ČR od Světové banky zaznamenají podle ministerstva financí zahraniční investoři a světové finanční trhy. "Graduace ČR tak může podstatnou měrou přispět k posílení přílivu přímých zahraničních investic a ke zlepšení podmínek pro čerpání zdrojů získávaných na světových finančních trzích," uvedl resort v tiskové zprávě.

Wolfowitz dnes ve slavnostním projevu vývoj české ekonomiky především chválil. "Jsem ohromen změnami, kterými vaše země prošla. Učinili jste velký pokrok a ukazujete cestu ostatním," řekl. HDP země se během čtyř let zvýšilo o více než 50 procent, objem exportu během deseti let stoupl čtyřikrát a výrazně se zlepšily i životní podmínky, uvedl. Zároveň však připomněl, že je stále velký prostor pro zlepšování.

Na ranní schůzce jej Paroubek informoval, jakým způsobem chce ČR udržet hospodářský růst mezi čtyřmi a šesti procenty, aby se v roce 2013 dostala na průměr Evropské unie. Zároveň jej ubezpečil, že se ČR chce podílet na pomoci rozvojovým zemím a svoji pomoc postupně zvyšovat. Wolfowitz apeloval především na potřebu pomoci nejchudším státům, které se potýkají s extrémní chudobou. "Zhruba 600 milionů obyvatel Afriky musí vystačit s méně než jedním dolarem na den, tedy méně jak 365 dolary na rok," připomněl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK