Itálie stupňuje tlak proti Francii kvůli spojení GDF a Suezu

28.02.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MILÁN/ŘÍM 28. února - Italové mobilizují politické síly proti plánu Francie spojit energetické společnosti Gaz de France (GDF) a Suez, a zablokovat tak italskému Enelu vstup na francouzský trh. Italský ministr zemědělství Gianni Alemanno dokonce pohrozil, že francouzským maloobchodním společnostem sebere licenci k provozování obchodů v Itálii.

Italským politikům se nelíbí, že návrh na fúzi obou firem přišel krátce poté, co dominantní italský výrobce elektřiny Enel naznačil, že pomýšlí na převzetí Suezu. Italští ministři dnes jednali s vedením Enelu a Řím vyslal vlivného ministra hospodářství a financí Giulia Tremontiho do Bruselu k jednáním s vysokými činiteli Evropské komise.

Schůzka mezi šéfem Enelu Fulviem Contim a ministrem průmyslu Claudiem Scajolou skončila bez komentáře obou účastníků. Scajola však později řekl, že Francie hodlá podpořit fúzi GDF a Suezu státními penězi, a tak porušit pravidla EU. "Obviňujeme Francii, že využívá státní finance k získání soukromé firmy, a tím porušuje pravidla volného trhu," řekl Scajola podle agentury Reuters.

Ministr zemědělství večer rovněž pohrozil odnětím licencí maloobchodním řetězcům jako Carrefour nebo Auchan. "Pozastavení provozní licence velkým francouzským obchodním skupinám by se dalo považovat za formu hospodářské sebeobrany proti těm, kdo nerespektují pravidla volného trhu," uvedl Alemanno v oficiálním sdělení.

Italský premiér Silvio Berlusconi v pondělí vyzval Evropskou komisi, aby proti francouzským snahám intervenovala. EU však zatím pouze uvedla, že francouzský plán spojení státní a soukromé firmy pravděpodobně žádná pravidla EU neporušuje.

Některé italské listy radí, aby Itálie zakročila proti Francii opětným zestátněním podílu francouzského elektrárenského giganta EDF v domácí energetické společnosti Edison. Vláda teprve loni zrušila dvouprocentní limit na podíl EDF v této firmě.

Tremonti se má nyní v Bruselu sejít s komisařkou pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesovou a ve středu s komisařem pro vnitřní trh Charlie McCreevym. Italský eurokomisař pro spravedlnost Franco Frattini řekl, že francouzská fúze porušuje když ne literu, tak určitě ducha jednotného trhu.

Ve Francii plán fúze vyvolal hněv odborů, které v něm vidí plíživou privatizaci GDF. Významná část místního tisku vidí v postupu vlády projev ochranářství a snahy o vytváření "národních šampiónů", které mohou nakonec dospět do obchodní války. Francouzské ministerstvo zahraničí však v k tomuto případu sdělilo, že to, co hospodářsky posílí Francii, je prospěšné i pro Evropu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK