OKD příští rok ukončí provoz závodu Dukla se 1600 zaměstnanci

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 1. března (ČTK) - Těžební společnost OKD ukončí od roku 2007 provoz šachty Dukla, která organizačně spadá pod Důl Paskov. Část z téměř 1600 zaměstnanců převede na jiné doly nebo do dalších společností skupiny, další propustí. O rozhodnutí představenstva firmy dnes ČTK informovala zastupující mluvčí společnosti Markéta Collinsová. Odboráři společnosti v těchto chvílích jednají o svém stanovisku a dalším postupu.

"K rozhodnutí jsme přistoupili po velmi pečlivém zvážení a detailním vyhodnocení analýz," řekl předseda představenstva OKD Josef Goj. Těžba na Dukle je totiž již delší dobu ztrátová. Společnost chce ještě letos dotěžit připravené zásoby. Management dosud nerozhodl, kdy s propouštěním začne. Podle Collinsové se ještě bude jednat také o tom, kolik lidí firma propustí a kolik zaměstnanců převede na jiná pracoviště.

Nyní pracuje na šachtě Dukla 1597 zaměstnanců, celkem OKD zaměstnává kolem 22.000 lidí. Zástupci vedení společnosti v prosinci novinářům řekli, že společnost bude podle schváleného podnikatelského záměru propouštět v rámci zefektivnění výroby nejvýše 500 až 600 lidí ročně. V Moravskoslezském kraji je bez práce přes 93.000 lidí; s mírou nezaměstnanosti 14,5 procenta se oblast řadí na druhé místo v Česku hned za Ústecký kraj.

Podle předběžných údajů loni skupina OKD zřejmě zvýšila předloňský společný zisk OKD a ČMD ve výši 5,5 miliardy korun. Většinu akcií OKD drží Karbon Invest, který na konci loňského roku ovládla kyperská investiční skupina RPG Industries. Podíl koupila od Viktora Koláčka a Petra Otavy krátce poté, co stát Karbon Investu prodal akcie OKD. V RPG Industries kontroluje většinu akcií Zdeněk Bakala společně s londýnským fondem Crossroads.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK