Vláda nerozhodla, které zájemce o koupi Aera pustí dál

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. března (ČTK) - Šest zájemců o zbrojovku Aero Vodochody zatím neví, zda budou puštěni do druhého kola soutěže. Kabinet dnes toto rozhodnutí odložil, uvedl tiskový odbor vlády. Podle informací tisku zřejmě ministři požádají jednotlivé soutěžící, aby doplnili své podnikatelské plány. Teprve poté jim umožní hloubkovou kontrolu Aera a předložení závazných cenových nabídek. TK po jednání vlády by měla začít ve 13:00.

"Viděli jsme sice pouze stručný výtah nabídek, ale i z toho bylo jasné, že zájemci usilují spíše o koupi letiště než fabriky," řekl dnešním Hospodářským novinám předseda dozorčí rady České konsolidační agentury Miloslav Kala.

K továrně Aero Vodochody patří pozemek o rozloze 2,5 milionu metrů čtverečních, z nichž zhruba polovinu zabírá firemní letiště. Zájemci o Aero chtějí právě letiště rozšířit a udělat z něj mezinárodní letiště. Vláda však chce hlavně zachovat leteckou výrobu a servis, zejména bitevníků L-159. Na tom trvá především česká armáda.

O koupi téměř stoprocentního podílu v Aeru se zajímají firmy Eco-Investment a Oakfield, Aero Kilcullen Consortium, Benson RPG, Český letecký průmysl a konsorcium PPF a J&T. Společnosti Eco- Investment a Oakfield sice ze soutěže vyškrtla meziresortní privatizační komise, ministerstvo financí je však na doporučení České konsolidační agentury zařadilo zpět mezi uchazeče.

Podle deníku Právo dopadlo v hodnocení finančního poradce nejlépe konsorcium PPF a J&T, na druhém místě skončilo uskupení Benson RPG a na třetím konsorcium Český letecký průmysl. EcoInvestment a Oakfield obsadily poslední dvě místa.

Hloubková kontrola měla podle původních plánů začít 6. března. Ve druhé polovině dubna by uchazeči měli podat cenové nabídky a o měsíc později má o tendru rozhodnout vláda. Podle týdeníku Euro vláda očekává privatizační výnos kolem pěti miliard.

Kabinet dnes zároveň schválil dohodu mezi ČR a Srbskem a Černou Horou o změně dohody o vzájemné podpoře a ochraně investic. Ta současná neumožňuje Česku přijmout ochranná opatření omezující volný pohyb kapitálu, pokud by hrozily vážné obtíže při fungování hospodářské a měnové unie.

Vláda rovněž schválila novelu nařízení týkající se trhu s vínem. Podle ministerstva zemědělství jde o technickou novelu, která zpřesňuje některé záležitosti ve vztahu k evropské legislativě a zároveň má zjednodušit systém administrace pro příjemce dotací ve vinařství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK