ČEZ: Obnova elektráren asi za dva roky, uvažuje se i o větrnících

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DĚČÍN 1. března (ČTK) - Společnost ČEZ zahájí obnovu hnědouhelných elektráren na severu Čech nejdříve za dva roky. Letos uzavře energetická firma kontrakty na dodávky prvních stavebních prací. V Ústeckém kraji uvažuje podnik také o výstavbě větrného parku a vodních elektráren. Novinářům to dnes řekl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Společnost nyní připravuje obnovu elektrárny Tušimice II. "Pak bude pokračovat kompletní obnova Prunéřova a následovat budou práce v Ledvicích a Počeradech," uvedl Kříž. Celý projekt první fáze obnovy, který počítá se zachováním územních limitů těžby, skončí kolem roku 2030.

Elektrárnu Tušimice I firma zbourá. Loni v listopadu padl dvousetmetrový komín elektrárny. Původně se měl bourat i 300 metrů vysoký komín u Tušimice II. "Nyní je i varianta, že zůstane zachován, nebo se zkrátí," uvedl Kříž.

Tušimická a prunéřovská elektrárna potřebují obnovu podle Kříže jako první. Většina elektráren na severu Čech pochází z přelomu 60. a 70. let a životnost řady z nich skončí v roce 2010.

Modernizovaná elektrárna bude mít dobu provozu 25 let. Zásoby uhlí při zachování limitů těžby dojdou podle odhadů odborníků v roce 2054.

Do obnovy a modernizace elektráren ČEZ investuje podle svých odhadů postupně více než 100 miliard korun. Pokud budou prolomeny limity, náklady na stavbu nových bloků elektráren podle Kříže vzrostou o dalších 50 miliard korun.

ČEZ uvažuje na severu Čech i o stavbě větrného parku, v němž by mohlo být 30 až 50 stožárů. "Projekt zatím není schválen, proto nemůžeme upřesnit lokalitu," uvedl Kříž. Doplnil, že podobný park větrných elektráren plánuje ČEZ postavit také ve východních Čechách. Pokud bude na Labi postaven vodní stupeň, bude mít ČEZ podle zástupců firmy zájem o stavbu vodní elektrárny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK