Koruna se odpoledne vrátila nad hranici 28,30 Kč/EUR

01.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. března (ČTK) - Česká měna se po dalším posílení na 28,26 Kč za euro odpoledne vrátila nad hranici 28,30 Kč/EUR. Po 17:00 stála na 28,33 Kč/EUR, kde byl její kurz i v úvodu obchodování. Podobný vývoj zažila již v úterý. K dolaru koruna odpoledne klesla na závěrečných 23,78 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na serveru společnosti Patria Finance.

Domácí měně se dařilo především dopoledne, poté se ale opět ukázala síla technické podpory na hranici 28,25 Kč/EUR, která nápor odrazila, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Koruna k euru je uzamčena do širokého obchodního pásma 28,20 až 28,60 Kč/EUR a odmítá jej opustit, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Koruně se podle ní nepodařilo posílit pod 28,20 Kč/EUR, protože s přiblížením se této hranici se okamžitě objevila řada opatrných investorů, kteří začali korunu prodávat. "Velmi rychle tak kurz oslabil na výchozí hodnoty a již třetí den po sobě se odpoledne pohybuje na úrovni 28,30 Kč/EUR," podotkla.

Také v úterý koruna přechodně zpevnila až na 28,26 Kč/EUR, tedy do blízkosti svého maxima. Důvodem bylo prohlášení premiéra Jiřího Paroubka, že si exportéři musejí na posilující korunu zvykat. Poté se však opět vrátila na slabší hodnoty. Podle Tomáše Vlka z Patria Online si již trh zřejmě zvykl na občasné premiérovy slovní intervence, a nereaguje tak silně.

Vítězem mezi regionálními měnami dnes byla slovenská koruna, která podle Vejmělka dále profitovala z úterního rozhodnutí tamní centrální banky zvýšit úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Klíčové pro další vývoj koruny bude čtvrteční zasedání Evropské centrální banky. Zvýšení úrokových sazeb již trh do cen plně zakalkuloval. "Důležité bude, jaký vývoj evropské ekonomiky a sazeb pro další období nastíní šéf ECB Jean-Claude Trichet," poznamenal Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK