Americké akcie ve středu zpevnily, nejvíce technologie

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 2. března (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích ve středu zpevňovaly a největší zisky si připsaly technologické tituly. Těm pomohli výrobce síťových zařízení Cisco Systems a softwarová společnost Autodesk. Na devizovém trhu se ztrát zbavil dolar, který těžil z příznivé statistiky.

Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 33,25 bodu a obchodování zakončil se ziskem 1,46 procenta na 2314,64 bodu. Dow Jonesův index, který sleduje 30 titulů považovaných za klíčové zástupce americké ekonomiky, zpevnil o 60,12 bodu a den zakončil vyšší o 0,55 procenta na 11.053,53 bodu.

Solidního výsledku dosáhl také širší index S&P 500. Ten zpevnil o 10,58 bodu a obchodní den uzavřel vyšší 0,83 procenta na 1291,24 bodu. Analytici upozorňují, že americké akcie jsou ve srovnání s ostatními aktivy pořád levné.

Trh podpořily hlavně výsledky firem. Nad očekávání vysoké zisky měl vedle společnosti Autodesk také výrobce oděvů pro mladé American Eagle Outfitters. Obecně ale trh těží ze silného přílivu nových peněz, které směřují na trh. Růst cen tak dal investorům důvod ke zvýšení nákupů akcií.

"Je začátek nového měsíce a já si rozhodně myslím, že je kolem dost peněz, které směřují do akcií," poznamenal ředitel obchodování ve finanční společnosti Nollenberger Capital Partners Todd Clark.

Zájem byl také o akcie energetických společností, protože cena ropy se opět začala zvyšovat. Vedle těžebních společností, jako je ExxonMobil, investoři nakupovali hlavně akcie servisních firem. Ty by totiž měly zvyšovat zisky i za předpokladu, že ropa už nebude dál zdražovat nebo dokonce zlevní.

Na devizovém trhu dolar zastavil pokles způsobený zprávou, že inflační tlaky se nijak nezvyšují, a centrální banka tak nemá další důvod zvyšovat úrokové sazby víc, než je nutné. Základní úrok je v USA 4,5 procenta a obecně se předpokládá, že vzroste na 4,75 procenta.

Dolaru pomohla zpráva, že aktivita ve zpracovatelském sektoru Spojených států se v únoru výrazně zlepšila, a překonala tak útlum z předchozího měsíce. Hodnota indexu, který sestavuje Institut řízení dodávek, vzrostla na 56,7 z lednových 54,8 bodu. Analytici v průměru předpokládali, že index vystoupí na 55,6 bodu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1913 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,1920 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu vystoupil na 116,10 ze 115,74 JPY a podobně euro k jenu zpevnilo na 138,30 z předchozích 137,98 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK