Koruna dnes stagnuje vůči euru i dolaru, čeká na ECB

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. března (ČTK) - Česká měna se drží na středeční úrovni 28,32 Kč/EUR. Trhy dnes čekají na výsledek jednání Evropské centrální banky ohledně úrokových sazeb. K dolaru koruna rovněž kopíruje středeční kurz a pohybuje se na 23,73 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle očekávání trhu by ECB dnes měla zvýšit úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. "To může mírně pomoci euru vzhůru. Sledovat se ale bude hlavně následný komentář představitelů ECB," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Podle něj totiž především rétorika ECB by měla rozhodnout o nasměrování eura a tím i koruny a měn v našem regionu.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance by dnes kurz koruny měl ze stagnace postupně přejít v nepatrné oslabování. Oslabování očekává rovněž během několika následujících týdnů.

V úterý koruna přitom přechodně zpevnila až na 28,26 Kč/EUR, tedy do blízkosti svého maxima. Důvodem bylo prohlášení premiéra Jiřího Paroubka, že si exportéři musí na posilující korunu zvykat.

Oslabování koruny, které analytici očekávají, by mohlo potěšit české vývozce. Posilující koruna jim totiž snižuje zisky. Podle asociace exportérů dosáhnou roční ztráty 15 až 20 miliard Kč, což způsobí propouštění a likvidaci řady firem. Asociace kvůli tomu založila krizový štáb, jehož prostřednictvím chce koordinovat úsilí o slabší kurz domácí měny a lepší podmínky pro exportéry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK