Pražská burza dopoledne oslabila o 0,12 pct, nadále rostl Telecom

02.03.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. března (ČTK) - Akciový trh pražské burzy v dnešním dopoledni mírně oslabil a nenavázal tak na středeční vzestup. O více než jedno procento si pohoršily akcie firmy Erste Bank, investoři prodávali i cenné papíry Philip Morris či Unipetrolu. Zájem naopak nadále byl o Český Telecom. Hlavní index PX 50 před 11:30 ztrácel 0,12 procenta na 1556,3 bodu a index PX-D odepisoval čtvrt procenta na 3992,4 bodu, uváděla burza.

Akcie Erste propadly o více než 1,3 procenta pod psychologickou hranici 1400 korun. Podle obchodníků emise následovala pohyb Erste na vídeňské burze, kde byli silní prodejci. Cenné papíry Philip Morris klesly o 0,42 procenta na 17.875 korun, Unipetrol se svezl o čtvrt procenta na 284,2 koruny.

Akcie Telecomu pokračovaly v růstu a polepšily si o dalších 0,65 procenta na 546 korun při obchodech za více než půl miliardy korun, což bylo vedoucí místo na trhu. Středem zájmu kupců se tento operátor stal v úterý po oznámení spojení Telecomu s mobilním operátorem Eurotel a vzniku firmy Telefónica O2. K většinou příznivým hodnocením dopadů fúze se přidali další analytici.

Lukáš Kovanda z firmy Fio doporučil akcie Telecomu "držet" a dvanáctiměsíční cílovou cenu stanovil na 580 korun. Postupný růst k 600 korunám předvídal Andras Szalkai z Erste. Společnost Morgan Stanley vybrala Telecom jako jediného zástupce z ČR mezi deset firem z rozvíjejících trhů, které by se podle stratégů měly vyvíjet lépe než trh, jenž by měl spět ke korekci.

Akcie mediální firmy CME zpevnily o 0,4 procenta na 1416 korun, obchody ale byly nízké. "Trh je neaktivní, trh čeká na hospodářské výsledky," uvedl Ronald Schubert ze společnosti Patria Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK